Продукти:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. масло
- 250 мл. прясно мляко
- 100 мл. течна сметана
- 3 жълтъка
- 80 г пудра захар
- 10 г желатин
- 1 с.л. нишесте
- 1 с.л. ром
- 250 г ягоди
Приготвяне:От яйцата, брашното, прясното мляко, разтопеното масло и солта се
приготвят палачинките.
Продуктите се разбиват в купа и постепенно сместа се изпича в тиган. Получават се около 12 броя. Кремът се приготвя като най-напред се накисва желатинът в малко студена вода. Жълтъците се поставят в тенджера на слаб огън. След това към тях се добавя захарта и се бърка докато сместа побелее. Добавят се нишестето, разбърква се и се добавя млечната смес. Бърка се непрекъснато и на тих огън, докато кремът започне да се отделя от стените. Сваля се т котлона, прибавя се желатинът и се бърка енергично, докато той се разтвори. Кремът се оставя настрани да се охлади и в него се изсипва ромът. Разбърква се. Накрая се прибавя разбитата на сняг течна сладкарска сметана и се бърка с шпатула, докато кремът стане хомогенен. В кръгла купа се постила фолио, маже се палачинка с крема и се поставя на дъното.
Между палачинките се слагат тънки резени пресни ягоди. Последната палачинка не се маже с крем, тъй като тя ще бъде най-отдолу, когато десертът се обърне. Когато всички палачинки са подредени, тортата се прибира в хладилник и се оставя за една нощ да стегне. На следващия ден тортата се изважда от хладилника, обръща се и внимателно се маха фолиото. Цялата торта се намазва с останалия крем и се украсява с пресни ягоди.
Продуктите се разбиват в купа и постепенно сместа се изпича в тиган. Получават се около 12 броя. Кремът се приготвя като най-напред се накисва желатинът в малко студена вода. Жълтъците се поставят в тенджера на слаб огън. След това към тях се добавя захарта и се бърка докато сместа побелее. Добавят се нишестето, разбърква се и се добавя млечната смес. Бърка се непрекъснато и на тих огън, докато кремът започне да се отделя от стените. Сваля се т котлона, прибавя се желатинът и се бърка енергично, докато той се разтвори. Кремът се оставя настрани да се охлади и в него се изсипва ромът. Разбърква се. Накрая се прибавя разбитата на сняг течна сладкарска сметана и се бърка с шпатула, докато кремът стане хомогенен. В кръгла купа се постила фолио, маже се палачинка с крема и се поставя на дъното.
Между палачинките се слагат тънки резени пресни ягоди. Последната палачинка не се маже с крем, тъй като тя ще бъде най-отдолу, когато десертът се обърне. Когато всички палачинки са подредени, тортата се прибира в хладилник и се оставя за една нощ да стегне. На следващия ден тортата се изважда от хладилника, обръща се и внимателно се маха фолиото. Цялата торта се намазва с останалия крем и се украсява с пресни ягоди.
Време за приготвяне - 60 минути.