Палачинкова торта с ягоди


Продукти:
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. масло
  • 250 мл. прясно мляко
  • 100 мл. течна сметана
  • 3 жълтъка
  • 80 г пудра захар
  • 10 г желатин
  • 1 с.л. нишесте
  • 1 с.л. ром
  • 250 г ягоди 
 
Приготвяне:От яйцата, брашното, прясното мляко, разтопеното масло и солта се приготвят палачинките.

Продуктите се разбиват в купа и постепенно сместа се изпича в тиган. Получават се около 12 броя.  Кремът се приготвя като най-напред се накисва желатинът в малко студена вода. Жълтъците се поставят в тенджера на слаб огън. След това към тях се добавя захарта и се бърка докато сместа побелее. Добавят се нишестето, разбърква се и се добавя млечната смес. Бърка се непрекъснато и на тих огън, докато кремът започне да се отделя от стените. Сваля се т котлона, прибавя се желатинът и се бърка енергично, докато той се разтвори. Кремът се оставя настрани да се охлади и в него се изсипва ромът. Разбърква се. Накрая се прибавя разбитата на сняг течна сладкарска сметана и се бърка с шпатула, докато кремът стане хомогенен. В кръгла купа се постила фолио, маже се палачинка с крема и се поставя на дъното.

Между палачинките се слагат тънки резени пресни ягоди. Последната палачинка не се маже с крем, тъй като тя ще бъде най-отдолу, когато десертът се обърне. Когато всички палачинки са подредени, тортата се прибира в хладилник и се оставя за една нощ да стегне. На следващия ден тортата се изважда от хладилника, обръща се и внимателно се маха фолиото. Цялата торта се намазва с останалия крем и се украсява с пресни ягоди. 
 
Време за приготвяне - 60 минути. 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.